Bezoek broederij

Bezoek broederij

In AfstuderenBlog

Dinsdag 2 februari, de tweede dag van het afstuderen, zijn we om 8 uur vertrokken. Samen met de andere nieuwe stagiaires, applicatiebeheerder en onderzoeker van de Academy hebben we een broederij bezocht.

Ik had de broedmachines van Pas Reform alleen nog maar op foto’s en filmpjes gezien, afgezien van de buitenkant hier in de showroom op kantoor in Zeddam en in het magazijn in Doetinchem.

We hebben een uitgebreide rondleiding door de broederij gevolgd en alles is laten zien en verteld over het broedproces. Er stonden ook oudere machines en die van concurrenten waarbij je goed het verschil kunt zien en de ontwikkeling hierin. Ook stond er een machine van een concurrent waarbij het besturingssysteem (en ik geloof de vortex) was vervangen door een nieuw type met SmartCenterPro™. Deze investering werd terugverdiend door onder andere de energiebesparing en tijdwinst.

Deze broederij is klein begonnen en steeds uitgebreid. Hierdoor zit er niet de normale doorloop in de broederij (van ei naar kuiken) en is goed te zien dat de machines op maat worden gemaakt. De ruimten zijn eigenlijk ook te laag waardoor de ventilatielucht van elders wordt gehaald.

Met deze broederij wordt ook veel samengewerkt voor Academy en het verbeteren van de producten.

De werking van de machines is gedemonstreerd en hoe het broedproces optimaal verloopt. Door middel van temperatuur- en CO2-sensoren bepaalt de machine de luchtvochtigheid en of er bijvoorbeeld geventileerd of verwarmd moet worden. De oudere machines konden niet inspelen op de verschillende factoren en gingen bijvoorbeeld direct verwarmen of ventileren.

Opvallend was dat ons gisteren verteld is dat er met camera’s diervriendelijk geteld kon worden. Dit leek hier niet van toepassing en er werd inderdaad aangegeven dat deze telmachines niet de nieuwste generatie van PasReform zijn want die kunnen zonder versnelling tellen, wat beter is voor het kuikenwelzijn.

Het was in ieder geval heel interessant en ik weet nu waar we het over hebben. Ik heb nu een veel meer industriële indruk dan eerst doordat ik ze in gebruik heb gezien.